Tort cu ciocolata si caramel

de Miha in Torturi, 25 Ian 2012 | 12865 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri amidon
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • Caramel:
  • 150 g zahar
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 50 g unt
  • Crema de ciocolata:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri coniac
  • Sirop:
  • 50 g zahar
  • 2 linguri coniac
  • ~100 ml apa
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 ml smantana pentru frisca
  • 50 g unt
  • Pentru decor:
  • 250-300 ml frisca lichida
  • 1 lingura ness
  • 100 g ciocolata rasa
  • 150 g nuca
  • 50 g ciocolata amaruie
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu ciocolata si caramel:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana devin lucioase, ca pentru bezea. Galbenusurile se bat uleiul pana devin ca o crema, apoi se rastoarna peste spuma de albusuri. Se adauga zaharul vanilat si faina amestecata cu praful de copt si amidonul. Se omogenizeaza amestecand usor cu o spatula.

Rasturnam compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pana se rumeneste usor deasupra. Se face proba cu scobitoarea.

Caramel:

Zaharul se caramelizeaza. Lasam pe foc pana devine lichid si capata culoarea chihlimbarului. Dam deoparte sau dam focul foarte mic si turnam smantana pentru frisca. Atentie la aburii care se formeaza. Punem vasul din nou pe foc si fierbem pana se topeste caramelul si compozitia se ingroasa usor. Adaugam untul si omogenizam. Lasam putin sa se racoreasca, timp in care trebuie sa rezistam tentatiei de a baga degetele in caramel. :))) Dupa ce s-a racorit bagam blenderul vertical si mixam bine bine, apoi lasam la racit.

Crema de ciocolata:

Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Aducem la punctul de fierbere, omogenizam si lasam la racit. Dupa ce s-a mai racorit adaugam coniacul, omogenizam si dam la frigider pentru macar 1 ora, pana crema se raceste si se intareste. Bagam mixerul in crema si mixam pana crema devine pufoasa.

Sirop:

Zaharul si apa se pun la fiert timp de cateva minute.  Se da deoparte si se lasa la racit. Cand e rece se adauga si coniacul.

Glazura:

Ciocolata se topeste la foc mic cu smantana si untul. Se omogenizeaza si se lasa la racit.

Blatul copt si racit il taiem in 3.

Primul blat il punem pe un platou, insiropam si acoperim cu jumatate din crema. Peste stratul de crema de ciocolata punem un strat de caramel, atat cat consideram de cuviinta.

Nu puneti prea mult, e destul de moale si va curge dintre blaturi. Ce va ramane puneti intr-un borcan si pastrati la frigider pentru alte retete de prajituri.

Acoperim cu cel de-al doilea blat insiropat, restul de crema, inca un strat de caramel si cel de-al 3-lea blat, de asemenea, insiropat. Dam la frigider pentru cateva ore. Eu l-am tinut peste noapte.

Pentru decor:

-Nessul se amesteca in frisca lichida, apoi mixeaza pana se intareste.

-Ciocolata se rade cu un curatitor de legume.

-Nuca si ciocolata tinuta cateva minute la congelator se pun la robot si se macina impreuna.

Tortul se imbraca intr-un strat subtire de frisca. Se toarna glazura pe tort, marginile se tapeteaza cu nuca macinata. Se presara ciocolata rasa si se orneaza cu restul de frisca.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu ciocolata si caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (66)

adelinuza 1

29.01.2012, 17:26

oau...m-a cucerit.am sa il fac cu siguranta.dar eu am forma de tort cu inchizatoare de diametrul 26cm.nu am folosit-o niciodata dar sper sa mearga.si inca ceva.eu blender nu am dar merge sa fac crema cu mixerul?

Miha 1

29.01.2012, 17:31

Adelinuza, e buna si forma de 26 cm. La fel si mixerul in loc de blender.

lacrimioara 1

03.02.2013, 11:12

Arata super si cred ca si delicios maine o sa-l fac de ziua sotului meu sper sa-mi iasa

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tort Garfield